Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Golonka z fenkułem w winie

2.0
(9)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

golonki 3
fenkuł 1
cebula 1
por 1
marchew 3
rozmaryn gałązka
wino czerwone wytrawne 3/4 szkl
ocet balsamiczny 3 łyżki
cukier brązowy 3 łyżeczki
pieprz
sól
majeranek
śmietana 18 proc 3-4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Golonka z fenkułem w winie

Golonki umyć. Do głębokiej patelni wrzucić pokrojony w pióro fenkuł, pokrojoną w pióro cebulę, por pokroić na plasterki, marchewkę na kawałeczki ok 3-4 cm .. Podlać niewielką ilością tłuszczu i podsmażyć kilka minut. Ułożyć golonki, podlać 1 szkl wody, dodać wino i ocet balsamiczny oraz majeranek pieprz i rozmaryn w całości. Dusić pod przykryciem , od czasu do czasu obracając i podlewać wodą lub bulionem w razie potrzeby, aż do miękkości. pod koniec golonki posypać cukrem brązowym i posolić do smaku, jeszcze potrzymać pod przykryciem. Kiedy golonki są juz gotowe, wyjąć je na talerz a warzywa z pozostałym wywarem zmiksować z dodatkiem śmietany, wstawić na chwilę na ogień.

Golonki podałam z sosem warzywnym i sałatką ziemniaczaną z buraczkami

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

adelajda 11.11.2013 14:11
ciekawe połączenie :)
kasienka23 11.11.2013 10:33
ekstra goloneczka!
Krzysztof15 11.11.2013 09:05
uwielbiam goloneczke

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak