Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki zawijane w cukinii

5.0
(46)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Danie powstało całkiem przypadkiem. W osiedlowym sklepiku zabrakło kapusty, obiecałam chłopakom gołąbki, więc dostali nową wersje, zamiast w kapustę zawinęłam mięcho w plastry cukinii.

Składniki:

Gołąbki zawijane w cukinii

mięso mielone 500 g
ryż ugotowany 1 szklanka
cebula biała 1 sztuka
kwaśna śmietana 18% 1.5 łyżki
sól 4 szczypty
Pieprz czarny mielony Prymat 2 szczypty
majeranek 1.5 łyżki
Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat 1 łyżka
cukinia 2 sztuki

Sos pomidorowy:

cebula biała 1 sztuka
marchewka 1 sztuka
pomidor malinowy 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
passata pomidorowa 350 mililitrów
ser tarty 30 g
zielenina 1 garść
olej 2 łyżki

Porada

Przyprawy do mięsa dodać do smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki zawijane w cukinii

Cukinie umyć i przy pomocy obieraka lub mandoliny do warzyw, zetrzeć na cienkie plastry. Wrzucić do durszlaka i osolić. Odstawić, żeby cukinia puściła sok.

Mięso mielone wrzucić do miski, dodać ugotowany letni ryż, zetrzeć na tarce jedną cebulę, wrzucić śmietanę i wsypać sól i pieprz do smaku, majeranek, ulubioną przyprawę do mielonego. Całość wyrobić ręką do połączenia. Formować w rękach nie za duże klopsy.

Na deseczce ułożyć 2 plastry cukinii, na jednym z brzegów położyć uformowanego klopsa, zrolować i odłożyć na bok i tak do wykończenia mięsa.

Cebulę posiekać w kosteczkę zeszklić na niedużej ilości oleju, dodać obraną i startą w słupki marchewkę, oraz sparzonego i obranego ze skórki pomidora – pokrojonego w drobną kosteczkę. Przykryć deklem i podsmażyć chwilę. Przecisnąć przez praskę czosnek, po dosłownie niecałych 2 min. wlać passatę pomidorową, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Całość przelać do naczynia żaroodpornego.

Na przygotowanym sosie pomidorowym ułożyć nasze gołąbki zawinięte w cukinię, całość przykryć folią aluminiową i wrzucić do nagrzanego piekarnika na 50 min.
Piec w temp.180°C przez 30 min pod przykryciem, następnie zdjąć folię i zapiekać jeszcze 20 min. a pod sam koniec posypać tartym serem i zapiec tylko do rozpuszczenia się sera.

Gotowe posypać ulubioną zieleninką, podawać z ulubionymi dodatkami. Gołąbki zawijane w cukinii nie tylko wyglądają mega apetycznie, ale i smakują wybornie. Danie to cieszy oko i podniebienie.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak