Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gofry z dżemem agrestowym

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

agrest 500 g
cukier 200 g
woda 3 łyżki
mąka tortowa 450 g
mleko 3,2% 110 ml
jajko 1 szt
cukier waniliowy 2 opakowania
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 3 szczypty
olej słonecznikowy 30 g
masło 70 g

Przepis i sposób przygotowania na: Gofry z dżemem agrestowym

Kroki postępowania

1
Myjemy agrest i pozbawiamy go szypułek i ogonków. Dodajemy do garnka i dolewamy wodę i gotujemy aż owoce zaczną pękać i puszczać swój sok. Po około 20 minutach rozdrabniamy całość blenderem. Dodajemy cukier i mieszamy. Całość gotujemy, mieszając około 5-7 minut aż masa zgęstnieje. Na koniec do wyparzonego słoiczka przecedzamy masę przez sito i wlewamy tylko czysty dżem bez pestek.
Krok 1 - Gofry z dżemem agrestowym foto
2
Wrzucamy do garnka masło i je topimy. Po stopieniu masła wsypujemy mąkę i miksujemy.
Krok 2 - Gofry z dżemem agrestowym foto
3
Po zmiksowaniu dodajemy szczyptę soli, cukier oraz cukier waniliowy. Całość miksujemy około 1,5 minuty.
Krok 3 - Gofry z dżemem agrestowym foto
4
Podczas miksowania progresywnie dodajemy mleko aby uzyskać płynną konsystencję.
Krok 4 - Gofry z dżemem agrestowym foto
5
Gofrownicę smarujemy olejem i nagrzewamy. Po rozgrzaniu nalewamy masę na miejsce wskazane do robienia gofrów i zamykamy. Gofry pieczemy aż do uzyskania brązowego koloru
Krok 5 - Gofry z dżemem agrestowym foto
6
Gofry smarujemy naszym dżemem i opcjonalnie dekorujemy talerz.
Krok 6 - Gofry z dżemem agrestowym foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 11.12.2015 17:37
dawno nie piekłam
slodkieniebo 11.12.2015 10:26
Uwielbiam domowe gofry ! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak