Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Gnocchi to tradycyjne włoskie kluseczki, które charakteryzują się malutkimi rowkami, w których przy podaniu zbiera się sos. Smakiem przypominają polskie kopytka.

Składniki:

Na około 6 porcji:

ziemniaki 1 kilogram
mąka pszenna 150 gramów
jajko 1 sztuka
sól 2 łyżeczki
pieprz 0.25 łyżeczki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat 4 szczypty

Porada

(*) Ziemniaków nie należy gotować dzień wcześniej, ponieważ wpłynie to na smak i konsystencję klusek. Koniecznie muszą być mączne i stare.

Przepis i sposób przygotowania na: Gnocchi di patate, czyli włoskie kluseczki ziemniaczane

Ziemniaki należy dokładnie umyć i bez obierania ugotować (*) w osolonej wodzie. Następnie jeszcze ciepłe obrać ze skórki i przecisnąć przez praskę lub zmielić maszynką do mięsa.

Dodać mąkę, jajko, sól oraz pozostałe przyprawy do smaku.
Całość szybko, ale dokładnie zagnieść i podzielić na kilka części.
Z każdej z nich zrolować wałeczek o średnicy 1,5-2 cm, który kolejno pokroić na 1-1,5 cm kawałki.

Kluseczki można pozostawić w takiej formie lub na ich wierzchu zrobić charakterystyczne rowki. (Widelcem lub specjalną deseczką, na której rolujemy lekko dociśnięte gnocchi.)

Gotowe kluski gotować partiami w osolonym wrzątku - przez około 2 minuty od wypłynięcia ich na powierzchnię wody.

Podawać z ulubionymi dodatkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 30.07.2020 20:08
Dobre to jest. Głos oddany.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak