Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galettes z nektarynkami

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 250 gram
cukier puder 60 gram
zimne masło 150 gram
jajko
sól szczypta
nektarynki 6-7 sztuk
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat
woda zimna 4-6 łyżek

Przepis i sposób przygotowania na: Galettes z nektarynkami

Mąkę wsypać do miski, posiekać masło i utrzeć palcami razem tak jak kruszonkę.

Wbić jajko, dodać sól i cukier i zagnieść szybko ciasto.

Nie należy zagniatać go zbyt długo.

* Jeśli jest to konieczne dodać odrobinę wody.

Uformować kulę, zawinąć ją w folię i położyć do lodówki na godzinę.



Podczas gdy ciasto się chłodzi, myjemy nektarynki i kroimy je na plasterki.

Schłodzone ciasto dzielimy na ok. 6-7 części (u mnie sześć), z każdej formujemy placuszek.

Na środku układamy owoce, zostawiając około 1-2 cm brzegów.

Zawijamy brzegi na owoce, nadając im kształt takich fałdek :) Dociskamy i posypujemy owoce cukrem.
Pieczemy w temp. 190st aż nabierze złocistego koloru.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 23.07.2012 18:33
pierwszy raz słyszę nazwę tej potrawy :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak