Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galette z jabłkami - przepis

2.0
(6)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 2,5 szklanka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżka
masło 16 łyżka
jabłka 2 sztuka
cukier 4 łyżka
cynamon 1 szczypta
woda zimna 1/3 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Galette z jabłkami - przepis

Mąkę, sól, cukier oraz masło łączymy razem ręcznie lub mikserem, pod koniec dodając wodę. Wałkujemy ciasto na grubość ok. pół cm. tworząc okrąg. Jabłka obieramy, wydrążamy środek i kroimy w plasterki. Następnie układamy na cieście jeden obok drugiego, starając się stworzyć z nich koło. Pozostawiamy ok. 4 cm od brzegów ciasta. Jabłka obsypujemy cukrem oraz cynamonem. Następnie wywijamy brzegi ciasta do środka. Pieczemy w 180 C przez 30 min. do zarumienienia ciasta. Smacznego. www.ilovebake.pl

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchareczka2 02.10.2012 17:12
pyszności
Rafał10 02.10.2012 12:41
pychotka :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak