Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Galantyna na golonkach

2.0
(8)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

golonki 2
świńskie nogi 2
marchewka 4

Przepis i sposób przygotowania na: Galantyna na golonkach

Kroki postępowania

1
2 golonki,
2 świńskie nogi (lub 4 łyżki żelatyny),
4 marchewki,
2 pietruszki,
1 por,
natka pietruszki.
1/2 selera,
4 jajka,
3 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
5 ziarenek pieprzu,
szczypta soli.
Krok 1 - Galantyna na golonkach foto
2
Do garnka wkładamy umyte golonki oraz nogi świńskie. Mięso zalewamy zimną wodą, tak by nam wszystko zakryła. Dodajemy przyprawy i po ok. godzinie gotowania dodajemy obraną włoszczyznę. Gotujemy całość ok. 2 godzin na wolnym ogniu. Podczas gotowania nóg świńskich wywar po schłodzeniu sam nam stężeje i już nie ma potrzeby dodania żelatyny.
Krok 2 - Galantyna na golonkach foto
3
W miseczkach lub filiżankach układamy plasterki ugotowanych jajek, natkę pietruszki, pokrojoną w kosteczkę marchewkę Na to układamy kawałki ugotowanej golonki. Takie miseczki zalewamy wywarem i odstawiamy w chłodne miejsce do stężenia.
Krok 3 - Galantyna na golonkach foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

barbara11561 13.01.2014 14:47
pyszne galarety:)
Maria 70 12.01.2014 16:33
Ładna i pyszna ta galareta,ale nie...galantyna.
Stenka 12.01.2014 13:52
ładnie przygotowana

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak