Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Forszmak

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

łopatka wieprzowa 600 g
kiełbasa śląska 200 g
cebula 1 szt
ogórek kiszony 2 szt
koncentrat pomidorowy 1 łyżka
mąka pszenna 2 łyżki
bulion 1 l
ziele angielskie 5 szt
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
olej do smażenia
sól i pieprz
majeranek

Porada

Ja podałam z kluskami śląskimi, ale można także z ziemniakami lub kaszą.

Przepis i sposób przygotowania na: Forszmak

Mięso kroimy w kostkę, kiełbasę w półplasterki. Cebulę drobno siekamy, a ogórki kroimy w małą kostkę. Mięso podsmażamy na małej ilości oleju w rondlu przez kilka minut i wyjmujemy. Do rondla wkładamy kiełbasę i podsmażamy kilka minut. Dodajemy cebulę i dusimy kolejnych kilka minut. Oprószamy mąką i mieszamy. Wkładamy z powrotem mięso i wlewamy bulion. Dodajemy liście laurowe i ziela angielskie, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy do miękkości. Następnie dodajemy ogórki, koncentrat, majeranek i ponownie doprawiamy. Dusimy jeszcze kilka minut. Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 10.11.2015 17:44
Dobry obiad.
dagita 22.08.2014 11:46
Potwierdzam :)
Ola1young 21.08.2014 14:03
bardzo pyszne danie :)
dagita 21.08.2014 10:29
Ale mi narobiliście ochoty na to danie :)
engie23 20.08.2014 16:09
ależ pyszności
Jadwiga/Jaga85 20.08.2014 15:27
PYSZNOŚCI!!!!
dodi 20.08.2014 14:59
ale pyszności
Monika-twin 20.08.2014 14:50
Ale fajne danie,nigdy nie jadłam.
Lidzia 20.08.2014 14:21
Jeszcze nie jadłam
dagita 20.08.2014 14:16
To moja ulubiona wersja gulaszu i z czystym sumieniem polecam :)
gibli 20.08.2014 13:39
zgłodnialam:), a do obiadu jeszcze daleko)) fajnie wygląda Twoje danie:)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak