Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Florentynki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

SKŁADNIKI

słonecznik łuskany 0,5 szklanki
pestki dyni 0,5 szklanki
płatki migdałowe 3/4 szklanki
sezam 1/3 szklanki
bakalie 1 szklanka(dowolne)
cukier 3/4 szklanki
masło 50 gram
śmietana 30% 1/3 szklanki

WYKOŃCZENIE

czekolada mleczna 3/4 tabliczki
biała czekolada 3/4 tabliczki

Porada

Oczywiście do środka możemy użyć swoich ulubionych bakalii, czy ziaren. Ich proporcje także możemy zmieniać.

Przepis i sposób przygotowania na: Florentynki

Kroki postępowania

1
Płatki migdałowe, sezam, dynię oraz słonecznik umieszczamy na patelni i delikatnie prażymy. Gotowe zdejmujemy z ognia i studzimy. Do przestudzonych nasion dodajemy bakalie i całość mieszamy.
Krok 1 - Florentynki foto
2
Na patelnię wykładamy cukier. Delikatnie go podgrzewamy, do momentu powstania bursztynowego karmelu.
Krok 2 - Florentynki foto
3
Po zdjęciu go z ognia dodajemy do niego ostrożnie śmietankę oraz masło. Cały czas intensywnie mieszamy, by cukier się nam nie zbrylił (Jest to chyba najtrudniejszy etap w przygotowaniu ciasteczek).
Krok 3 - Florentynki foto
4
Do otrzymanego maślanego karmelu wsypujemy przygotowaną mieszankę ziaren i bakalii. Dodane suche składniki powinny dokładnie połączyć się z karmelem.
Z gotowej masy w dłoniach formujemy kulki, które wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pomiędzy kulkami robimy dość spore odstępy, gdyż w trakcie pieczenia masa „rozchodzi się na boki”. Kulki możemy delikatnie spłaszczyć.
Krok 4 - Florentynki foto
5
Blaszkę z uformowanymi kulkami wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 150°C do lekkiego zrumienienia wierzchu.
Upieczone wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia i zastygnięcia na blaszce.
Krok 5 - Florentynki foto
6
Zastygnięte ciasteczka delikatnie odklejamy od papieru i dekorujemy czekoladą.
U mnie połowa florentynek została posmarowana rozpuszczoną białą czekoladą, a połową rozpuszczoną mleczną czekoladą.
Po nałożeniu czekolady ciasteczka ponownie odstawiamy, by ta zastygła. Gotowe.
Krok 6 - Florentynki foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 05.12.2016 10:12
smaczny deser
gusia1000 02.12.2016 23:45
Dobre to jest.
adelajda 02.12.2016 17:02
Super ciasteczka :)
Mniam 02.12.2016 14:10
Pyszne są te ciasteczka i tyle różnych bakali.
Stenka 02.12.2016 14:02
muszę zrobić
Futka 02.12.2016 13:18
Ale pyszności!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak