Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Flaczki cielęce po zamojsku

3.0
(14)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

flaczki 1 kg (cielęce)
szponder wołowy 500 g
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 mały
cebula 1 szt
smalec 2 łyżki
mąka pszenna 2 pełne łyżki
koncentrat pomidorowy 2 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 2 szt
Liść laurowy suszony Prymat 2 szt
Gałka muszkatołowa cała Prymat 1/4 łyżeczki
Imbir mielony Prymat 1/4 łyżeczki
Papryka słodka mielona Prymat 2 łyżki
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 1 szczypta
Majeranek suszony Prymat 2 łyżki
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Flaczki cielęce po zamojsku

Flaki zalałem zimną wodą zagotowałem , odcedziłem , przelałem zimną wodą , gotowanie powtórzyłem.
Do garnka wlałem zimną wodę, włożyłem szponder, 2 liście laurowe i gotowałem powoli jak rosół do miękkości wołowiny, aby smaki z mięsa przeszły do wywaru.
Mięso wyjąłem z rosołu, ostudziłem, po oddzieleniu od kości, pokroiłem w paski.

Przygotowane flaki wrzuciłem do wywaru i powoli gotowałem do miękkości.

Kiedy flaki się gotowały, obrałem marchew, pietruszkę i seler. Starłem na tarce na dużych oczkach. Obrałem cebulę i pokroiłem w kostkę.

Do miękkich flaków wrzuciłem pokrojone korzenie i gotowałem, aż warzywa będą miękkie
Dodałem pokrojoną wołowinę.

Cebulę przysmażyłem kilka minut na smalcu, dodałem 2 czubate łyżki mąki i zrobiłem zasmażkę.

Podczas smażenia zasmażki mieszałem ją, żeby się nie przypaliła od spodu. Gdy zasmażka się zezłociła rozprowadziłem ją zimną wodą (powinna wystarczyć 1 szklanka) i dokładnie wymieszałem, żeby nie porobiły się grudy. Cały czas powoli podgrzewałem i dokładnie mieszałem.

Gotową zasmażkę dodałem porcjami do gotujących się flaków i dokładnie wymieszałem.

Dodałem sól, świeżo tartą gałkę muszkatołową, odrobinę imbiru, 2 łyżki słodkiej mielonej papryki, 2 ziarna dokładnie roztartego ziela angielskiego, mielony czarny pieprz i pieprz kajeński do smaku oraz koncentrat pomidorowy.
Gotowałem powoli ok. 10 minut, żeby flaki nieco zgęstniały.

Wyłączyłem ogień, dodałem 2 czubate łyżki roztartego w dłoniach majeranku. Podałem z bułką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Wacław 27.03.2017 09:53
bardzo lubię flaczki :-)
Franciszek 26.03.2017 18:35
moje smaki
Edith85 26.03.2017 17:20
Super wyglądają
KORAL 26.03.2017 15:29
Super, smak i wyglad
Grazyna0211 26.03.2017 14:29
smaczne flaczki
cukiereczek 26.03.2017 14:24
ale bym zjadła takie flaczki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak