Przepis i sposób przygotowania na: Filet z morszczuka w kukurydzy z grillowaną polentą
Kroki postępowania
-Dwie szklanki wody przelać do innego rondelka i trzymać na małym ogniu.
-Do gotującej się wody wsypać stopniowo kaszę , posolić do smaku i cały czas mieszając /najlepiej drewnianą łyżką / gotować w/g czasu podanego na opakowaniu.
-W miarę wyparowania wody dolewać małe porcje wrzątku.
W zależności od gatunku kaszy czas gotowania jest różny, ale po upływie 30-40 min polenta powinna być ugotowana.
-Kaszę zdjąć z ognia, dodać masło i starty parmezan, starannie wymieszać.
-Rozsmarować warstwę ok.1,5 -2 cm. Odstawić do zastygnięcia /kaszę można przygotować wieczorem/.
-Dobrze zastygniętą polentę posmarować oliwą i pokroić na prostokąty lub trójkąty
-Smażyć na głębokim tłuszczu z każdej strony do przyrumienienia się panierki.
Podawać z ulubioną surówką.