Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Faworki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

500 g mąki pszennej
50 g masła
7 zółtek
130 g. kwasnej śmietany
40 ml. spirytusu
5 g. soli
tłuszcz do smażenia, najlepiej smalec wieprzowy

Przepis i sposób przygotowania na: Faworki

Mąkę przesiewamy przes sito, dodajemy masło i siekamy nożem. Wrzucamy resztę składników i zagniatamy ciasto.
Wyrabiamy długo, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.
Owijamy szczelnie w folię i odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin.
Ciasto wałkujemy bardzo cienko 1-2 mm.
Smażymy na gorącym smalcu. Posypujemy cukrem pudrem ze świeżą wanilią

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jagoda5913 05.03.2017 11:36
ładnie wyrosły
Ela15 25.02.2017 16:19
bardzo lubie
anulka69 22.02.2017 11:54
przepis na czasie
Krystyna32 22.02.2017 08:39
pyszności :)
Wiesława1 21.02.2017 19:59
Pyszne faworki
Bernadeta1 21.02.2017 18:16
Bardzo lubię a dawno nie robiłam, pyszne
Agnieszka-87-25 21.02.2017 15:18
uwielbiam go
dodi 21.02.2017 14:51
ale bym takie zjadła, mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak