Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem z jarzębiny i jabłek

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jarzębina 1 kg
jabłka 1 kg
cukier 1 kg
woda 3/4 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem z jarzębiny i jabłek

Kroki postępowania

1
Jarzębinę mrozić min. 48 godzin w zamrażarce! Później podgotować 3-4 minut we wrzącej wodzie, odcedzić.

Przygotować syrop z cukru i wody, do wrzątku rzucić jagody jarzębiny. Smażyć w syropie.
Krok 1 - Dżem z jarzębiny i jabłek foto
2
Jabłka obrać i pokroić w kostkę i dodać do już usmażonej jarzębiny. Smażyć dalej aż jabłka będą przezroczyste.
Krok 2 - Dżem z jarzębiny i jabłek foto
3
Gorący dżem wkładać do słoików, zamykać i ustawiać do góry dnem. Gotowe! Najlepsze jako dodatek do mięs.
Krok 3 - Dżem z jarzębiny i jabłek foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aga123 26.09.2013 17:32
Ja polecam, smakuje super, słodko, z odrobiną goryczki typowej dla jarzębiny. Znajomi zadowoleni po skosztowaniu, sami już robią.
Luki 14.09.2013 20:15
ciekawe jak smakuje??
Wiesława1 14.09.2013 20:06
Chyba się skuszę i wypróbuje
msmors 14.09.2013 18:31
z jarzębiną musi nieźle smakować
Janina 14.09.2013 16:39
Ciekawy dżem, smak również;)
Ania321 14.09.2013 15:06
ciekawa jestem jak smakuje
adelajda 14.09.2013 14:46
myślę że smak ma niesamowity :)
pati100015 14.09.2013 14:38
bardzo zdrowy dżemik
IwonaDD 14.09.2013 13:42
ciekawy dżem
kasienka23 14.09.2013 13:14
fajny przepis, planuję w tym roku zaprawiać jarzębinę
Konczi 14.09.2013 12:22
super połączenie osobiście nie jadłam takiego ale myślę, że smaczny jest
bogusia19 14.09.2013 12:09
super połączenie
dodi 14.09.2013 11:58
pyszny dzemik

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak