Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem pomarańczowo - limonkowy

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

pomarańcza 2 kg
cukier 500 g
limonka 4 szt.
papryczka chili 1 szt.
żelfix 1 opakowanie
imbir świeży 1 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem pomarańczowo - limonkowy

Pomarańcze oraz limonki starannie umyć pod bieżącą wodą, a następnie przelać wrzątkiem. Osuszyć. Zetrzeć skórkę z dwóch pomarańczy i jednej limonki. Owoce obrać, pozostawiając jak najmniejsze ilości białego miąższu.

Z pomarańczy wycinać cząstki i przekładać do szklanego naczynia. Z 'pozostałości' wycisnąć sok i przelać go do garnka. Do soku pomarańczowego dodać sok wyciśnięty ze wszystkich limonek, ¾ cząstek pomarańczy, cukier, skórkę otartą z limonki i pomarańczy, obrany kawałek imbiru oraz całą papryczkę chili. Gotować na wolnym ogniu do czasu, aż płyn zredukuje się o połowę. Wyłowić imbir oraz papryczkę chili, a do garnka dodać pozostałe cząstki pomarańczy i żelfix. Gotować jeszcze dwie minuty, po czym przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć.

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka_B 15.01.2013 00:03
Uważam, że czasem warto poeksperymentować... Dzięki temu można wyczarować coś pysznego!
Habibi 10.01.2013 12:08
robię podobnie i także eksperymentuję z dodatkami ;)
jasiek 09.01.2013 23:59
fajny do deserów
marcia7 09.01.2013 23:56
musi być fajny smak

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak