Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną

3.0
(11)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
jabłka 1 kg
cytryny 2 duża
cukier
woda 0,5 szklanka

Przepis i sposób przygotowania na: Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną

Kroki postępowania

1
Cytrynę parzymy wrzątkiem, ścieramy skórkę na tarce (bez albedo), wyciskamy sok. Z dyni usuwamy nasiona, obieramy, kroimy w kostkę. Podlewamy wodą i dusimy przez 15 minut. W tym czasie obieramy jabłka. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Polewamy sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Jabłka dodajemy do dyni wraz ze skórka z cytryny.
Krok 1 - Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną foto
2
Dusimy pod przykryciem jeszcze 10 minut, po czym zdejmujemy pokrywkę i smażymy na wolnym ogniu do czasu aż większość soku odparuje. Słodzimy do smaku (aby dżem był lekko kwaskowaty, wsypałam 7 łyżek cukru).
Krok 2 - Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną foto
3
Dżem wkładamy do wyparzonych słoiczków o pojemności 200- 250 ml. Pasteryzujemy 8-10 minut. Po wyciągnięciu z wody odwracamy do góry dnem i pozostawiamy do przestygnięcia.
Krok 3 - Dżem dyniowo-jabłkowy z cytryną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia35 16.10.2012 09:09
smacznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak