Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dynia w syropie ananasowym

4.0
(24)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

dynia 2 kg czystego miąższu
aromat ananasowy do smaku
cukier 2,5 szkl.
Kwas cytrynowy Prymat do smaku
cytryna duża

Przepis i sposób przygotowania na: Dynia w syropie ananasowym

Dynię pokroić w plastry, obrać ze skóry i wyciąć gniazdo nasienne. Miąższ pokroić w dowolną kostkę (np. 2*2 cm) i przełożyć do dużej miski. Posypać cukrem. Dodać sok z całej cytryny oraz troszkę kwasku cytrynowego w proszku. Wszystko dokładnie wymieszać dłonią, nakryć folią spożywczą i odstawić na 2-3 godziny co jakiś czas mieszając (na noc można wstawić do lodówki lub wynieść na balkon). Po kilku godzinach dynia powinna puścić sporo soku.
Przemieszać całość, dodać ew. więcej kwasku cytrynowego do smaku i spróbować. Dynię odcedzić na dużym sicie i napełnić nią średnie słoiki.
Syrop wlać do garnka i zagotować, dodać aromat ananasowy w płynie lub w proszku. Proporcjonalnie rozdzielić sok do słoików i dopełnić gorącą wodą.
Słoiki zakręcić i pasteryzować ok. 10 minut od zawrzenia wody w garnku albo 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 120-130*C..

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KORAL 27.10.2016 13:19
Też powiem ciekawe :)
mirosława4 27.10.2016 13:17
ciekawy przepis
Edith85 27.10.2016 12:16
Ciekawy pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak