Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

dynia galaretkowa z jabłkiem...

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

dynia 1,5 kg
jabłka 3/4 kg
woda 1 szklanka
cukier 1 szklanka
Kwas cytrynowy Prymat 1 łyżeczka
galaretka brzoskwiniowa 1 opakowanie

Przepis i sposób przygotowania na: dynia galaretkowa z jabłkiem...

dynię obrać ze skóry i usunąć pestki

dynię zetrzeć w robocie na grubych oczkach razem z jabłkami

włożyć do dużego garnka - wlać 1 szklankę wody i zagotować co jakiś czas mieszając

gotować około 20 minut - mieszając - my lubimy dynię 'al dente', nie rozgotowaną

po tym czasie wsypać cukier, kwasek i galaretkę brzoskwiniową

z 5 minut na większym ogniu gotować cały czas mieszając

gorącą dynię przekładać do czystych słoików i mocno zakręcić

pasteryzować słoiki około 5 minut - stawiając je zakrętkami na dnie garnka

wyjąć z garnka i też słoiki postawić na zakrętkach do wystudzenia

słoiki schować w ciemne, chłodne miejsce

taką dynię lubimy do naleśników, przekładania i pieczenia ciast, do tostów i bułek z masłem.....POLECAM.... - w tej wersji "al dente" SMAKUJE JAK ANANAS....

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gibli 14.11.2013 22:48
fajny pomysł:)
Grażyna13 26.09.2013 10:24
Podoba mi się :)
pierniczkowo 30.07.2013 14:54
pyszny zapasik :)
Ola1984 26.07.2013 09:45
Domowe przetwory nie mają sobie równych. Pysznie :)
Konczi 25.07.2013 22:33
bardzo fajny pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak