Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dwukolorowe ciasteczka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

masło lub margaryna 120 gram
cukier puder 1/2 szklanki
mąka pszenna 1 i 1/3 szklanki
żółtko jajek 1 sztuka
jogurt naturalny 2 płaskie łyżki
orzechy włoskie siekane 5 dkg
kakao 2 łyżeczki
białko do smarowania 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Dwukolorowe ciasteczka

Mąkę przesiewamy na blat, dodajemy twarde masło posiekane na mniejsze cząstki. Żółtko wraz z cukrem pudrem i jogurtem mieszamy na gładką masę. Dolewamy do mąki z masłem i siekamy całość. Przed zagnieceniem rękami ciasto dzielimy na dwie części, jedną od razu zagniatamy i chowamy w woreczku do zamrażarki. Do drugiej części dosypujemy kakao i zagniatamy. Również chowamy do zamrażarki. Ciasto wyciągamy po ok. 30 minutach. Wałkujemy na oprószonym mąką blacie na cienki placek (ok.3 mm), posypujemy orzechami i przykrywamy rozwałkowanym ciastem kakaowym. Foremkami wycinamy dowolne kształty. Od nich też zależy ile ciasteczek dwukolorowych nam wyjdzie, ale nie jest to duża ilość- ja miałam ich 15 sztuk. Resztki ciasta zagniatamy razem i już z jednokolorowego wycinamy pozostałe ciemne ciasteczka. Wszystkie przed pieczeniem smarujemy białkiem, ciemne dodatkowo posypujemy po wierzchu orzechami. Pieczemy w temp. 180st C przez ok. 20 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak