Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

CIASTO

mąka pszenna 1 1/2 szkl
drożdże świeże 12,5 g
cukier 1/4 szkl
mleko 1/2 szkl
żółtko jajek 2 szt
masło 50 g

NADZIENIE

śliwki węgierki 400 g
cukier 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat szczypta
orzechy włoskie 50 g
jajko do posmarowania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami

Kroki postępowania

1
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłym mlekiem. Odstawić zaczyn na 10min. Masło rozpuścić i przestudzić. Dodać resztę składników do ciasta poza masłem. Zagnieść, a pod koniec wlać masło. Wyrabiać, aż płyn zostanie całkowicie wchłonięty przez ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Śliwki pozbawić pestek i podgrzewać w garnku na małym ogniu często mieszając. Można podlać odrobiną wody. Kiedy owoce puszczą sok zmiksować blenderem, wsypać cukier i cynamon. Gotować, aż cukier się rozpuści i śliwki zgęstnieją. Odstawić do wystudzenia.
Krok 1 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami foto
2
Orzechy posiekać i uprażyć na patelni.
Krok 2 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami foto
3
Kiedy ciasto podwoi objętość zagnieść krótko jeszcze raz. Rozwałkować na prostokąt 30x50.
Krok 3 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami foto
4
Posmarować ciasto śliwkami i posypać orzechami.
Krok 4 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami foto
5
Zwinąć rulon wzdłuż dłuższej krawędzi. Za pomocą nitki podzielić ciasto na około 16 części.
Krok 5 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami foto
6
Tortownicę 25cm z kominem natłuścić i oprószyć mąką. Układać ślimaczki z ciasta zakładając jeden na drugi. Odstawić do ponownego wyrośnięcia.
Krok 6 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami foto
7
Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180*C przez 40min. Smacznego!
Krok 7 - Drożdżowy wieniec ze śliwkami i orzechami foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

caralajna 08.10.2014 06:09
bardzo apetyczny
molanka 05.10.2014 17:53
ale zapachniało jesienią
mysza75 05.10.2014 17:18
jaki piękny wieniec palce lizać
gosia56 05.10.2014 16:34
pyszne ciach poproszę kawałek;)
Natalija 05.10.2014 15:41
wygląda bardzo smakowicie :)
Janina 05.10.2014 14:23
Super ciacho;)
Pietruszka 05.10.2014 14:14
pyszne ciasto
wwwiolka 05.10.2014 13:53
Bardzo fajny przepis.
Ania84 05.10.2014 13:49
pychotka!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak