Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowy odrywaniec z masłem i cynamonem

3.0
(14)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko 2% 250 ml
mąka tortowa 500 g może mniej/ więcej typ 450
jaja 4 szt
cukier puder 150 g
cukier waniliowy 30 g
olej rzepakowy 70 ml
masło 3 łyżki
cynamon 1 łyżka
cukier brązowy 1 łyżka
drożdże świeże 50 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowy odrywaniec z masłem i cynamonem

Kroki postępowania

1
Jaja ucieramy do białości z cukrem i c.waniliowym. Następnie dolewamy wolnym strumienim olej, nadal ubijamy,.
Krok 1 - Drożdżowy odrywaniec z masłem i cynamonem  foto
2
Z drożdży, mleka, 3 łyżek mąki, robimy zaczyn, mieszamy wszystko razem, odstawiamy w ciepłe miejsce na 10min i gdy zacznie pracować, dodajemy do masy jajecznej, ciągle ubijając. Następnie dodajemy mąkę, już wyrabiamy ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne, mąki może wejść więcej, zalezy to od wielkości jaj i mąki, ale nie przesadzajmy z ilością, max odchylenia to 100 -150g.
Zostawiamy do wyrośnięcia na 2h
Krok 2 - Drożdżowy odrywaniec z masłem i cynamonem  foto
3
Wyrośnięte ciasto wałkujemy na ok 7mm-do 10mm, kroimy na długie paski, smarujemy masłem, ja robię to palcami, nie roztapiam masła wcześniej, osypujemy cynamonem i cukrem.
Krok 3 - Drożdżowy odrywaniec z masłem i cynamonem  foto
4
Układamy jedno na drugim, tworząc piętra.
Krok 4 - Drożdżowy odrywaniec z masłem i cynamonem  foto
5
Następnie kroimy na części u mnie 5 kawałków.
Krok 5 - Drożdżowy odrywaniec z masłem i cynamonem  foto
6
Tak przygotowane kawałki kładziemy w foremce, u mnie keksówka długa na 37cmx 15cm, zostawiamy na 30 min by podrosło, następnie pieczemy w 180st przez ok 40min.
Krok 6 - Drożdżowy odrywaniec z masłem i cynamonem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kuchenka 24.06.2015 17:04
świetne ciacho
ania2610 24.06.2015 15:38
z przyjemnością oderwałabym kawałek!
myszka6 24.06.2015 11:49
Niema to jak ciasto drożdżowe
Mniam 24.06.2015 11:42
Ze smakiem takie drożdżowe ciasto bym zjadła :)
Klausia 24.06.2015 11:02
Dobre jako śniadanie nawet :)
Franciszek 24.06.2015 10:32
Pyszne ciasto
Anna133 24.06.2015 09:55
ciasto drożdżowe przygotowane w taki sposób, jest niezwykle puszyste, niby warstwowe, wilgotne nawet na drugi dzień.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak