Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XI: Placuszki z wędzoną makrelą, odc. 23

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(38)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Przepis na danie z kuchni rosyjskiej: ołady, czyli wytrawne placuszki, w tej wersji z wędzoną makrelą, kawiorem i sosem na bazie ziołowego serka.

Składniki:

Na placuszki:

jaja 3 sztuki
mąka gryczana 5 łyżek
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka
olej rzepakowy 200 mililitrów
kawior czerwony 50 gramów
maślanka 1 szklanka

Na sos:

serek kremowy 100 gramów
śmietana 18% 2 łyżki
kapary całe Smak 5 gramów
szczypiorek 10 gałązek
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
wędzona makrela 1 sztuka
cytryna 1 sztuka

Do smaku:

Sól morska jodowana Prymat w młynku
Pieprz ziołowy mielony Prymat

Porada

Przycinamy końcówki cytryny, aby łatwiej było wycisnąć sok w konkretne miejsce.

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Placuszki z wędzoną makrelą, odc. 23

Oddzielamy żółtka od białek do dwóch szklanych misek. Do miski z żółtkami dodajemy 3 łyżki mąki gryczanej. Dodajemy sodę oczyszczoną, szczyptę soli morskiej oraz maślankę, która doda kwasowości. Wszystkie składniki delikatnie łączymy, mieszamy trzepaczką (ciasto powinno mieć gęstość ciasta do naleśników, może ciut gęściej). Jeżeli ciasto okaże się za rzadkie dodajemy jeszcze dwie łyżki mąki gryczanej. Ciasto musi być gęste. Białka ubijamy mikserem do otrzymania sztywnej piany. Przelewamy ją do ciasta i wszystko dokładnie, ale delikatnie mieszamy.

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy. Wykładamy ciasto łyżką formułując placuszki. Smażymy na wolnym ogniu do uzyskania złocistego koloru z obu stron. Gotowe placuszki ściągamy z patelni, aby się nie spaliły.

Do czystej szklanej miski wrzucamy kremowy ser, następnie śmietanę. Dodajemy kapary. Siekamy szczypiorek, wrzucamy do miski z sosem. Doprawiamy szczyptą soli morskiej, dokładnie mieszamy. Dodajemy ziołowy pieprz. Sos można schłodzić.

Wykrajamy ¼ ryby bez ości. Cytrynę rolujemy, kroimy na ćwiartki.

Podanie:

Na talerz wykładamy placuszki (kładąc jeden na drugim). Serek z kaparami i szczypiorkiem nakładamy do małych miseczek w zależności od ilości osób, kładziemy na talerze z placuszkami. Dokładamy kawałek wędzonej makreli oraz ćwiartkę cytryny do zakwaszenia ryby. Na zakończenie dekorujemy czerwonym kawiorem oraz gałązkami szczypiorku.

Uwagi:

Mąkę gryczaną można zamienić na pszenną lub kukurydzianą.

Kawior czerwony można zamienić na kawior czarny.

Makrelę wędzoną można zamienić na pstrąga/łososia/jesiotra wędzonego.

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak