Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówki z truskawkami i malinowym budyniem
Mąkę mieszamy z drożdżami i pozostałymi sypkimi składnikami.
Dodajemy miękkie masło, roztrzepane jajka i ciepłe mleko.
Mieszamy łyżką środek zgarniając mąkę z brzegów miski.
Wyrabiamy miękkie i gładkie ciasto , do momentu aż samo zacznie odklejać się od rąk.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Wyrośnięte dzielimy na 8 części.
Każdą częśc rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok. 1cm.
Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Nadzienie:
Truskawki oczyszczamy , a następnie kroimy na kosteczki.
Posypujemy odrobiną cukru.
Budyń mieszamy ze 100 ml mleka.
Resztę mleka zagotowujmy z cukrem.
Wlewamy mieszankę budyniową i gotujemy ciągle mieszając.
Studzimy.
Kruszonka:
- mąka - 50 g
- masło - 50 g
- cukier puder - 30 g
Wszystkie składniki rozgniatamy dłońmi aż powstanie kruszonka.
Całośc :
Na każdy drożdżowy placuszek układamy porcję truskawek , przykrywamy porcją budyniu.
Zamykamy 2 przeciwległe boki do środka , a następnie 2 pozostałe.
Tworzymy ” pakunek ”
Ciasto delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Posypujemy obficie kruszonką.
Wkładamy do gorącego ( 180C ) piekarnika na ok. 20 minut.