Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżówka

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mleko 100 ml
mąka 350 g
jajko 2 sztuki
drożdże świeże 15 g
cukier 3 łyżek
cukier puder 1 szklanka
woda 2-3 łyżki
masło 25 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka

Do miski wrzucić mąkę, mleko, cukier, drożdże świeże rozrobić wcześniej w mleku i to wlać), masło roztopione i przestudzone, jajka i wyrobić ciasto.
Włożyć do miski i odstawić, powinno zwiększyć swoją objętość dwa razy, czas rośnięcia to mniej więcej 1 godzina.
Wyrośnięte ciasto wyjąć, złożyć na pół i włożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić aby podrosło i miało kopułkę. Czas to 40-60 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 09.12.2015 21:05
Na pewno dobra.
nutellla 28.09.2013 16:10
smaczne :)
muffina 06.03.2013 19:33
Jak u babci super:)
paulina2157 06.03.2013 10:52
zdjęcie do tego przepisu dodam wieczorem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak