Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mleko -2/3 szklanki 2/3 szklanki
cukier 0,5 szkl
masło 100 g
jajko 2 szt
mąka pszenna 2,5 szklanki
mąka pszenna na kruszonkę 50 g
mąka ziemniaczana na kruszonkę 50 g
cukier na kruszonkę 50 g
masło na kruszonkę 80 g
rabarbar 400 g
cukier puder 4 łyzki
drożdże świeże 30 g

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką

Mleko podgrzewamy w garnku razem z pokrojonym masłem i cukrem – do momentu aż składniki się połączą.

Przestudzone miksujemy na małych obrotach z jajkami (około 1-2 minuty).

Wsypujemy pokruszone drożdże i miksujemy jeszcze około 2 minuty.

Miskę przykrywamy, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na około 2 godziny (po tym czasie masa musi być spieniona).

Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.

Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.

Odstawiamy w ciepłe miejsce.

Rabarbar kroimy w kostkę.

Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami do powstania kruszonki.

Na ciasto nakładamy rabarbar.

Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.

Piekarnik nagrzewamy do 180′C.

Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem.

Pieczemy tak ok. 20 min.

Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu.

Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

hahanka 03.06.2013 14:27
muszę spróbować
justys759 26.05.2013 21:50
mmm dla mnie wspaniałe...
Megg 26.05.2013 20:16
pyszne takie drożdzowe ciasto :)
reniatka 26.05.2013 17:00
mniam mniam mniam uwielbiam drożdzówkę z rabarbarem

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak