Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe z rabarbarem i kruszonką
Przestudzone miksujemy na małych obrotach z jajkami (około 1-2 minuty).
Wsypujemy pokruszone drożdże i miksujemy jeszcze około 2 minuty.
Miskę przykrywamy, odstawiamy w bardzo ciepłe miejsce na około 2 godziny (po tym czasie masa musi być spieniona).
Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy aż ciasto będzie odchodzić od ręki.
Ciasto wylewamy na blachę wysmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem.
Odstawiamy w ciepłe miejsce.
Rabarbar kroimy w kostkę.
Wszystkie składniki na kruszonkę rozcieramy palcami do powstania kruszonki.
Na ciasto nakładamy rabarbar.
Posypujemy gęsto kruszonką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 20 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 180′C.
Wkładamy ciasto na początek z termoobiegiem.
Pieczemy tak ok. 20 min.
Potem jeszcze ok. 35-40 minut bez termoobiegu.
Wystudzone posypujemy cukrem pudrem i zajadamy!