Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Drożdżowe oczka z dżemikiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mąka 4 szklanki
drożdże 5 dag
cukier waniliowy
dżem jabłkowy
śmietana 18 proc 3 łyżki
margaryna 1 kostka
jajko 2 szt
cukier puder 3 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe oczka z dżemikiem

Mąkę przesiać na stolnicę dodajemy pokrojoną w plasterki margarynę i siekamy nożem. Wykruszamy drożdże i wbijamy 2 całe jajka .Siekamy, dodajemy cukier waniliowy . Dodajemy śmietanę cukier puder 2 łyżki .Wyrabiamy ciasto. Z przygotowanego ciasta formujemy kulę ,zawijamy ją w lnianą ściereczkę i wkładamy do dużego garnka z letnią wodą . Odstawiamy. Gdy kula wypływie,wyrośnie ciasto jest gotowe. Bierzemy z ciasta kawałki i formujemy w ręce kulki średniej wielkości . Palcem robimy dziurkę, kulki układamy na blasze do pieczenia. Do każdej dziurki wkładamy dżemik jabłkowy .Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok 20 min . Po upieczeniu studzimy i posypujemy cukrem pudrem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Katarzyna54 09.01.2013 19:25
pychotka
Katarzyna/kate1980 08.01.2013 22:07
świetnie wyglądają
aisoglam 08.01.2013 14:48
Bardzo apetyczne :)
IwonaKa 08.01.2013 13:55
smaczne do herbatki
Silver Teaspoon 08.01.2013 13:26
super
mufinka79 08.01.2013 12:26
prosta rzecz, a cieszy :)
kupiska 08.01.2013 12:20
Apetycznie wygladaja...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak