Przepis i sposób przygotowania na: drożdżowa babka wielkanocna
Żółtka 6 sztuk
Jaja 2 szt.
Oliwa 1 łyżka
Masło stopione sklarowane 2/3 szklanki
Rodzynki
Smażona w cukrze skórka pomarańczowa
Otarta skórka z cytryny
Sól
Masło
Bułka tarta
Półtorej szklanki mąki rozmieszać z mlekiem i drożdżami, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka i całe jaja ubić dokładnie z cukrem. Gdy rozczyn wyrośnie, dodać ubite jajka, pozostałą mąkę i wyrobić dokładnie przez około dwadzieścia minut, po czym dodać sól, wlać letni tłuszcz i wyrobić dalej, aż zacznie odstawać od miski i rąk. Wtedy wsypać rodzynki i pokrojoną skórkę pomarańczową i wyrobić jeszcze chwilę. Ciasto przełożyć do foremki babkowej wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką do 1/3 wysokości. Gdy ciasto wyrośnie podwajając objętość wstawić do średnio nagrzanego piekarnika i piec około jednej godziny.