Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Dorsz z sosem sojowym, cynamonem i cytryną - z piekarnika

2.0
(7)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

filet z dorsza 2 szt.
sos sojowy
cytryna
Sól ziołowa jodowana Prymat
Czosnek suszony Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
Cynamon mielony Prymat
dynia piżmowa

Porada

W ten sposób można w dietetyczny sposób przygotować każdą rybę, dodając ulubione przyprawy. * Dynia piżmowa bardzo szybko mięknie, więc jest odpowiednim dodatkiem do tak przygotowanej rybki.

Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz z sosem sojowym, cynamonem i cytryną - z piekarnika

Piekarnik rozgrzać do 200*C.

Rybę opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Z cytryny wyciąć po kilka plasterków na każdy kawałek. Na arkuszu alu-folii ułożyć filet, posypać solą ziołową i pieprzem, polać sosem sojowym i sokiem wyciśniętym z pozostałej cytryny, poukładać przygotowane plasterki oraz paski dyni. Na koniec oprószyć cynamonem.
Całość zawinąć w szczelny pakiecik dokładnie zaciskając brzegi, aby nic nie wyciekło podczas pieczenia.

Obie porcje ułożyć na blaszce lub w płytkim naczyniu żaroodpornym i wstawić do gorącego piekarnika na 20-25 minut.

Przed podaniem osączyć z wywaru, który powstał w czasie pieczenia, zdjąć plasterki cytryny i skropić świeżą oliwą lub ułożyć wiórki zimnego masła.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IKrakowianka 12.10.2014 22:51
super rybka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak