Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Zapiekany sandacz w śmietanie z bobem, odc. 34

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(57)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Zapiekany sandacz w śmietanie z bobem i szparagami - danie dla wielbicieli ryb i aromatycznej kuchni.

Składniki:

Ryba:

sandacz filet 400 gramów
mozzarella 100 gramów

Marynata:

olej z suszonych pomidorów 2 łyżki
Musztarda delikatesowa Prymat 1 łyżeczka
czosnek 1 ząbek
Koperek liofilizowany Prymat do smaku

Sos:

pomidory suszone z ziołami Smak 4 sztuki
olej z suszonych pomidorów do smażenia
biała część pora 1 sztuka
śmietanka 30% 250 mililitrów
szparagi 3 sztuki
chili 1 sztuka
Czosnek niedźwiedzi suszony Prymat do smaku
Sól himalajska Prymat w młynku do smaku
bazylia czerwona do dekoracji
bób 100 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zapiekany sandacz w śmietanie z bobem, odc. 34

Czosnek miażdżymy nożem i siekamy go na mniejsze części, po czym wrzucamy do miski. Następnie do naczynia dajemy musztardę, dolewamy olej, całość doprawiamy liofilizowanym koperkiem i mieszamy składniki. Filet z sandacza kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy rybę w marynacie.

Pora kroimy na półplasterki, chili, suszone pomidory i szparagi kroimy na mniejsze części. Odkładamy na bok bób, a następnie ścieramy mozzarellę na tarce. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, a następnie umieszczamy w naczyniu pora, chili, suszone pomidory, szparagi i bób. Smażymy około 3 minut. Do składników w garnku dolewamy śmietankę 30% i mieszamy całość. Solimy produkty w naczyniu, do których następnie dodajemy mozzarellę - całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie układamy na nim rybę, delikatnie ugniatamy mięso. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Odkładamy na bok produkty do dekoracji dania: dwie główki zielonych szparagów, suszony pomidor, bób, czerwoną bazylię i plasterki chili.    

Sposób podania:

Na talerz nakładamy sos, na nim układamy rybę, całość dekorujemy bobem, suszonym pomidorem i chili. Na wierzch kładziemy liście bazylii.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak