Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Zapiekany sandacz w śmietanie z bobem, odc. 34
Czosnek miażdżymy nożem i siekamy go na mniejsze części, po czym wrzucamy do miski. Następnie do naczynia dajemy musztardę, dolewamy olej, całość doprawiamy liofilizowanym koperkiem i mieszamy składniki. Filet z sandacza kroimy na mniejsze kawałki i umieszczamy rybę w marynacie.
Pora kroimy na półplasterki, chili, suszone pomidory i szparagi kroimy na mniejsze części. Odkładamy na bok bób, a następnie ścieramy mozzarellę na tarce. Do rozgrzanego garnka wlewamy olej, a następnie umieszczamy w naczyniu pora, chili, suszone pomidory, szparagi i bób. Smażymy około 3 minut. Do składników w garnku dolewamy śmietankę 30% i mieszamy całość. Solimy produkty w naczyniu, do których następnie dodajemy mozzarellę - całość mieszamy i doprawiamy czosnkiem niedźwiedzim. Sos przekładamy do naczynia żaroodpornego, a następnie układamy na nim rybę, delikatnie ugniatamy mięso. Pieczemy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Odkładamy na bok produkty do dekoracji dania: dwie główki zielonych szparagów, suszony pomidor, bób, czerwoną bazylię i plasterki chili.
Sposób podania:
Na talerz nakładamy sos, na nim układamy rybę, całość dekorujemy bobem, suszonym pomidorem i chili. Na wierzch kładziemy liście bazylii.