Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Doradca Smaku XIII: Tarta z twarogiem, odc. 24

Robert Sowa
Prowadzący
Robert Sowa
Doradca Smaku TVN
5.0
(86)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Nawet Ci, którzy nie przepadają za słodkościami tę tartę przygotują, a następnie zjedzą z ogromną przyjemnością! Tarta z ciasta francuskiego, z nadzieniem serowym i prażonych jabłek z dodatkiem bakalii i aromatycznych przypraw, to deser obowiązkowy jesienią. Koniecznie wypróbujcie!

Składniki:

Składniki:

ciasto francuskie 1 opakowanie

Masa:

twaróg 250 g
jajka duże 2 sztuki
żółtka duże 2 sztuki
masło 170 g
Cukier z wanilią do ciast i deserów Prymat 1 opakowanie
jabłko prażone Smak 1 słoik
rodzynki 1/3 szklanki
żurawina 1/3 szklanki
prażone płatki migdałowe 1/3 opakowania
cukier 5 łyżek
Cukier z cynamonem do ciast i deserów Prymat do smaku

Sos:

czereśnie bez pestek 1/2 szklanki
nalewka wiśniowa 50 ml
miód 50 ml
masło 1 łyżka
Imbir mielony Prymat do smaku

Dekoracja:

listki mięty
kwiaty ogórecznika
aksamitki

Porada

Ciasto francuskie przykrywamy papierem do pieczenia, na które sypiemy suchą fasolę, dopiero po tym procesie wkładamy całość do piekarnika (poprzez ten zabieg nie urośnie nam ciasto).

Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XIII: Tarta z twarogiem, odc. 24

Co będzie Ci potrzebne?:

  • papier do pieczenia, 
  • sucha fasola jaś,
  • forma do tarty o średnicy 28 cm 

Sposób przygotowania:

1. Na wysmarowaną masłem formę do pieczenia wykładamy ciasto francuskie, odkrawamy jego nadmiar, a następnie nakłuwamy całość widelcem. Przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy fasolę, którą rozkładamy równomiernie na całą powierzchnię tarty. Ciasto pieczemy 15 – 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Pozostałe ciasto francuskie kroimy w paseczki, a następnie wkładamy je do lodówki.

2. Do miski dodajemy twaróg, jajka, a następnie same żółtka, masło, cukier, cukier z wanilią, po czym blendujemy składniki na gładką masę.

3. Do oddzielnej miski dodajemy prażone jabłka, migdały, żurawinę, rodzynki, dosypujemy cukier z cynamonem i całość mieszamy.

4. Na upieczone ciasto wylewamy masę serową, po czym dodajemy mus. Całość dekorujemy paseczkami ciasta -  układamy je w kratkę.

5. Tartę pieczemy 40 minut w 180 stopniach.

6. Czereśnie wrzucamy do nagrzanego rondelka, następnie dodajemy miód i nalewkę, łączymy nasze składniki. Całość doprawiamy imbirem, dodajemy łyżkę masła dla kremowości, ponownie mieszamy. Odstawiamy sos do ostudzenia. Gotową tartę dekorujemy kwiatami.

 

Sposób podania: Kawałek ciasta nakładamy na talerz, obok podajemy sos i całość dekorujemy świeżą miętą.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak