Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWY MAKARON PAPPARDELLE Z BOROWIKAMI I KREMOWYM SOSEM
Do przesianej mąki z semoliną dodajemy sól, oliwę z oliwek i mieszamy. Dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto na gładką masę. Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na 25 minut. Rozwałkujemy ciasto najcieniej jak potrafimy i kroimy na szerokość 2 cm i długość 35 cm. Możemy użyć maszynki do makaronów, ale jeżeli nie posiadamy, robimy to za pomocą noża.
Czyścimy borowiki pędzelkiem z ewentualnego runa leśnego. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i dodajemy pokrojone w kostkę grzyby oraz cebulę. Smażymy na wolnym ogniu na złoty kolor przez około 4 minut. Dodajemy masło, mieszamy i smażymy przez 2 minuty. Doprawiamy solą i dodajemy śmietanę. Gotujemy na wolnym ogniu. Po 2 minutach dodajmy poszatkowaną natkę, mieszamy i redukujemy sos do gęstej emulsji. W międzyczasie gotujemy makaron na al dente w lekko osolonej wodzie. Odcedzamy i dodajemy do sosu grzybowego. Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem.