Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe ogórki małosolne

4.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Ogórki małosolne kochamy przede wszystkim za łatwość wykonania i to, że są gotowe w zaledwie kilka dni. Idealnie chrupiące i pyszne. Koniecznie wypróbujcie mój sprawdzony przepis na tą zdrową przekąskę!

Składniki:

ogórki 1.5 kg
koper
ząbki czosnku 6 sztuk
chleb razowy 1 kromka
woda przegotowana 1.5 litra
Sól morska jodowana gruboziarnista Prymat 2 łyżki

Porada

Ogórki po kilku dniach robią się ukiszone, więc idealnie nadają się do zupy czy do sałatek.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe ogórki małosolne

Ogórki umyłam, ponacinałam czubki. W garnku kamiennym układałam warstwowo. ogórki, gałązki kopru, ząbki czosnku, kolejno znowu ogórki itd aż do napełnienia garnka.
Dodałam też piętkę z chleba razowego.
Zagotowałam półtora litra wody, wsypałam 2 czubate łyżki soli i powoli taką zalewę wlałam do garnka z ogórkami.
Garnek przykryłam talerzykiem. Po dwóch dniach można się cieszyć wspaniałym smakiem :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

misia123410 08.07.2016 09:17
Bardzo apetycznie wygląda
Beatris 06.07.2016 21:02
Pyszne domowe ogóreczki :)
Iwusia 06.07.2016 18:58
uwielbiam domowe ogóreczki
Łukasz15 06.07.2016 18:32
pyszne są takie ogóreczki
marzut 06.07.2016 16:51
Super przepis
agaK. 06.07.2016 15:51
Sezon już się zaczął:)
Wiesława1 06.07.2016 14:04
Pyszne ogóreczzki
mirosława4 06.07.2016 12:06
domowe najlepsze
Futka 06.07.2016 10:36
Przepyszne ogórki :D
agnieszka214 06.07.2016 10:29
juz sezon sie zaczoł super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak