Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe leczo z sezonowych warzyw

5.0
(32)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Nie ma nic pyszniejszego na jesienna kolację niż domowe leczo z sezonowych warzyw z chrupiącą, świeżą bagietką!

Składniki:

Na leczo:

boczek wędzony 200 gramów
olej 2 łyżki
cebula 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
papryka żółta 1 sztuka
cukinia 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
pomidory pelati 500 mililitrów
Pieczarki marynowane Smak 150 gramów
kapary całe Smak 1 łyżka

Do smaku:

Sól ziołowa jodowana Prymat
Papryka słodka mielona Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Oregano suszone Prymat
Pieprz czarny Prymat w młynku

Porada

Pieczarki marynowane dodaj pod koniec duszenia, ponieważ nie wymagają długiego gotowania.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe leczo z sezonowych warzyw

Pokroić w grubą kostkę: boczek, papryki, cukinię. Cebulę i czosnek w plasterki.

W rondlu na rozgrzanym oleju smażymy boczek, dodajemy cebulę i po kilku minutach smażenia czosnek.

Następnie dodajemy pozostałe warzywa i po pięciu minutach wlewamy pomidory pelati. Doprawiamy do smaku.

Pod koniec dodajemy marynowane pieczarki i kapary.

 

Tak przygotowane leczo podajemy z ryżem lub makaronem lub świeżym pieczywem, np. świeżą, chrupiącą bagietką. Tak, jak nam smakuje.

 

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak