Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe kruche ciasteczka

5.0
(50)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Szybki, prosty przepis sprawdza się, gdy wpadną niespodziewani goście, a ze słodkich zapasów nic nie zostało.

Składniki:

masło 0,5 kostki
mąka tortowa ok. 1,5 szklanki
jajko 1 sztuka
cukier 0,5 szklanki
proszek do pieczenia ok. 1,5 łyżeczki

Porada

Masło można zastąpić margaryną. Do ciastek można dodać ulubione bakalie lub inne dodatki. Sprawdzi się też posiekana czekolada czy orzechy włoskie. W ten sposób powstaną domowe "pieguski".

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe kruche ciasteczka

Masło powinno być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy, aż utworzy się jednolite ciasto, które najlepiej uformować w kule. 

Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 40-50 minut. 

Po tym czasie wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm. Wykrawamy ciastka dowolnymi foremkami lub po prostu szklanką z dość ostrymi brzegami.

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika z termoobiegiem na ok. 170 stopni. Pieczemy przez 12-15 minut.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak