Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowe chipsy jabłkowe

4.0
(28)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jabłka kilka sztuk
cynamon do smaku
goździki mielone do smaku
kardamon do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe chipsy jabłkowe

Jabłka myjemy i osuszamy. Kroimy w bardzo cienkie plasterki wraz ze skórką i gniazdem nasiennym. Możecie także posłużyć się szatkownicą do warzyw. Jeśli zostaną w gniazdach pesteczki wystarczy uderzyć plasterkiem jabłka np. o deseczkę do krojenia.

Plasterki jabłek układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, jeden obok drugiego, ciasno, bo podczas suszenia będą się kurczyć. Jeśli chcecie przed suszeniem posypcie jabłka cynamonem, mielonymi goździkami, kardamonem lub przyprawą do piernika czy szarlotki.

Suszymy na 3-4 poziomach piekarnika, o ile macie tyle blaszek, w nagrzanym piekarniku w temperaturze 60-70°C przez około 4 godziny, z włączonym termoobiegiem.

Jeżeli macie suszarkę do warzyw i owoców możecie jej użyć do suszenia.
Smacznego!

 

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mufinka79 27.09.2013 15:05
Kolorowa - to jest przepis, nieważne chyba, że tylko 1 składnik, ale podałam po kolei co wykonać. A poza tym przepis ten został nagrodzony zdjęciem tygodnia :)
Mniam 27.09.2013 12:23
Pięknie się wysuszyły. Wyglądają jak kwiatuszki.
Ola1984 27.09.2013 11:15
Robię takie chipsy, z jabłek i gruszek, suszę je w suszarce do grzybów. Są bardzo słodkie i z powodzeniem mogą zastąpić deser dla dzieci :)
pati100015 27.09.2013 04:04
pyszna przekąska
Kolorowa 26.09.2013 23:58
1 składnik...można taki przepis ? ładne zdjęcie, lubię jabłka ale nie wiem jak z przepisem
Jadwiga/Jaga85 26.09.2013 22:27
Kolejny super przepis!!!! Gratuluje pomysłów i wykonania!
mufinka79 26.09.2013 22:00
6zer jabłek nie pieczemy tylko suszymy w piekarniku w temp. 60-70 st.C- jeśli ktoś nie ma suszarki do warzyw
6zer
6zer 26.09.2013 20:28
robię często, tylko zamiast pieczenia susze w suszarce do grzybów
Ewa 26.09.2013 16:25
Samo zdrowie!
Kuchenka 26.09.2013 16:25
to są po prostu suszone jabłka, ja robię takie i mam z nich wigilijny kompot,
Pyszota 26.09.2013 16:11
Ciekawa przekąska :)
nogawkuchni 26.09.2013 15:06
Genialne,pyszne i zdrowe,świetny przepis,uwielbiam jabłka w każdej formie zatem jako chipsy również z pewnością by mi zasmakowały.
Marta1986 26.09.2013 14:28
uwielbiam takie jabłuszka
sylwia_mc 26.09.2013 14:21
Smaczne, proste i zdrowe !! :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak