Przepis i sposób przygotowania na: Domowe burgery z kozim serem.
Kroki postępowania
bułki:
mąka 2 1/2 szklanki
mąka krupczatka 1/2 szklanki
drożdże suche 1 1/2 łyżeczki
sól 1 łyżeczka
ciepła woda 300 ml
sól morska grubo mielona 1 łyżeczka
mięso wołowe 600 g
cebula szalotka 2 szt
musztarda Dijon 2 łyżeczki
sól pieprz do smaku
żółtko 1 szt
pomidor 1 szt
ogórek 1/2 szt
mix salat - po garstce na każdego burgera
ser kozi 100 g
sos:
ketchup 2 łyżki
majonez 1 łyżka
musztarda Dijon 1 łyżeczka
Bułki: Mąkę oraz mąkę krupczatkę wymieszać, dodać 1 łyżeczkę soli oraz 1 1/2 łyżeczki drożdży i wymieszać. Do składników suchych stopniowo dodawać ciepłą wodę, następnie wyrobić ciasto. Powinno być elastyczne i z łatwością odchodzić od ręki. Ciasto przełożyć do czystej miski lekko posypać mąką, przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić objętość( ja zostawiam ciasto na ok 2 godzinki). Wyrośnięte ciasto podzielić na dowolnej wielkości kawałki.