Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa zupa agrestowa

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Kiedyś zmora dzieciństwa, wręcz trauma. Przez lata znienawidzona, zupa owocowa. Dziś jest troszkę inaczej. Z niecierpliwością oczekuję sezonowych owoców, by móc przyrządzić to cudo. Najlepiej smakuje na ciepło, jednak schłodzona też daje radę. W upalne dni przynosi ukojenie.

Składniki:

Składniki:

agrest 1 kilogram
woda zimna 2 litry
cukier 2 łyżki
mąka z tapioki 1 duża łyż.
makaron 400 gramów

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa zupa agrestowa

Owoce myjemy.

Przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą mniej więcej 2-3 cm powyżej stanu agrestu. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień, dosypujemy 2 łyżki cukru. Gotujemy około 30 minut.

Całość przecieramy przez drobne sito, przekładamy do garnka, ponownie podgrzewamy, doprawiając do smaku cukrem (wg upodobań).

Mąkę mieszamy z wodą, dodajemy do zupy, ciągle mieszając zagotowujemy.

Podajemy z makaronem lub ryżem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak