Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa wędlina - pierś z kurczaka z gorgonzolą i orzechami włoskimi

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

pierś z kurczaka 1 sztuka
GORGONZOLA 10 g
orzechy włoskie 5 sztuk
sól do smaku
Czosnek suszony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina - pierś z kurczaka z gorgonzolą i orzechami włoskimi

Wspaniała domowa, łatwa i szybka w przygotowaniu, dietetyczna wędlina gotowana na parze.
Pierś z kurczaka rozbijamy na bardzo cienki kotlet i przyprawiamy z obu stron solą i czosnkiem. Radzę być oszczędnym z solą, ponieważ ser, który dodajemy jest również słony. Na piersi układamy kawałki sera oraz posiekane orzechy włoskie. Zwijamy mięso w roladę i owijamy nitką, aby całość była zwarta. Naszą wędlinę gotujemy na parze przez 15-20 minut. Nie podnosimy pokrywy i zostawiamy do ostygnięcia pod przykryciem. Gdy wędlina wystygnie, ściągamy nitkę i możemy już kroić w plastry. Mięso jest soczyste i mało się kruszy podczas krojenia.
Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

miroslawa 17.10.2012 03:55
lubię takie wędliny,super
jolanta19 16.10.2012 18:52
super
maciek7 16.10.2012 18:51
pycha
-Natka- 16.10.2012 18:45
bardzo ciekawy przepis! jeszcze nigdy nie widziałam takiej wędliny.
emeslive 16.10.2012 18:36
Ciekawe połączenie smaków, apetyczne zdjęcie. Podoba mi się ten przepis!

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak