Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa pizza włoska

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto (4 pizze po 10-15 cm)

mąka 600 gram
woda ciepła 365 mililitr
drożdże świeże 22 gram
oliwa 1,5 łyżka
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka

Sos pomidorowy

pomidory 400 gram
oliwa 1 łyżka
ząbek czosnku 1 sztuka
oregano świeże 1 łyżka
sól 1/2 łyżeczka

Dodatki

salami 3-4 plaster
pomidorki koktajlowe 3-4 sztuka
ser mozarella do posypania
pieczarki 3-4 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa pizza włoska

Mąkę typu “00” nie jest tak trudno dostać, jak się okazuje w każdym z delikatesów, bez problemu ją znajdziemy. Inaczej jest już z pomidorami używanymi do sosu, które powinny być słodkie i miękkie. Najlepiej sprawdzą się tutaj te z puszki, taki mamy klimat można spuentować :) Gdy zaopatrzymy się w te składniki, możemy przystąpić do dzieła. Do szklanki wsypujemy 1 łyżkę mąki, pokruszone drożdże, cukier i 1/3 szklanki wody. Wszystko dokładnie mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie rozczyn powinien podwoić swoją objętość. Dodajemy resztę składników i zagniatamy. Wyrabiamy ciasto aż do momentu kiedy będzie elastyczne i przestanie kleić się do ręki. Mi zajęło to około 12 minut, to jeden z sekretów włoskiego ciasta - długie wyrabianie. Odstawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę i zabieramy się za sos. On również jest czasochłonny, dlatego niezwłocznie, podsmażamy delikatnie na oliwie, przeciśnięty przez praskę czosnek, a następnie dodajemy resztę składników. Dusimy około godzinę do momentu, gdy sos zacznie gęstnieć.

Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Teraz przystępujemy do przygotowania naszej pizzy. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i formujemy kształt, na którym będziemy piec. Ja osobiście piekłem na spodzie od tortownicy, jeżeli jednak macie kamień do pizzy to polecam tą drugą opcję. Tworzymy rogi, smarujemy sosem, posypujemy startą mozzarellą i kładziemy dodatki. Staramy się nie przesadzić z nimi, ponieważ najsmaczniejsze w pizzy włoskiej jest właśnie ciasto i sos :) Pieczemy na dolnej półce piekarnika, w zależności od jego mocy 15-20 minut w 220°C. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cukiereczek 02.02.2016 19:05
pachnąca,smaczna,najlepsza
VioletoweKucharzenie 02.02.2016 14:00
domowa najlepsza!
IZABELA29 02.02.2016 12:21
pyszna i taka kolorowa
Aleksandra/Olcia 02.02.2016 11:44
mniam mniam
Ola1984 02.02.2016 11:38
Bardzo apetycznie wygląda :)
Wafelek2601 02.02.2016 10:59
Pyszna, domowa pizza
Agata3 02.02.2016 10:47
wygląda smakowicie :)
msmariusz 02.02.2016 10:43
fajna pizza
RenataZ-et 02.02.2016 09:40
bardzo apetycznie wygląda :)
Programistapogodzinach 02.02.2016 08:42
Dziękuję :)
Ewelina1991 02.02.2016 08:18
świetna pizza

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak