Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Domowa kaszanka

2.0
(5)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kasza gryczana 1 kg
woda 8 szklanek
podroby 3,5 kg
mięso wieprzowe 1,5 kg
krewetki 0,5 litra
Pieprz czarny mielony Prymat 3 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 2 łyżeczki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 4 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Domowa kaszanka

Kroki postępowania

2
Podroby i mięso zalać wodą w garnku. Ugotować do miękkości. Ugotowane wyjąć powstałego rosołu, (Rosołu nie wylewać, później będzie potrzebny). Wystudzić. Pokroić na mniejsze kawałki.
Krok 1 - Domowa kaszanka foto
4
Kawałki mięsa i podrobów oraz skórki zmielić przez maszynkę o średnich oczkach.
Krok 2 - Domowa kaszanka foto
5
Kaszę parzyć na wodzie o podanej proporcji. Następnie przełożyć do garnka i wstawić do lodówki. Wlać pare łyżek rosołu lub przykryć (żeby nie zrobiła się sucha).
Krok 3 - Domowa kaszanka foto
6
Krew zagotować. Ostudzić, przekręcić przez maszynkę o drobnych oczkach.
Krok 4 - Domowa kaszanka foto
7
Do garnka z kaszą wlać krew, dodać tyle rosołu, żeby masa nie była za bardzo gęsta. Wsypać pieprz czarny, pieprz ziołowy i sól. Dokładnie wymieszać. Powstałą masę wkładać do specjalnych foli, zawiązywać sznurkiem. Tak przygotowaną kaszankę włożyć do garnka z gotującą się wodą, gotować ok. 30 minut. Następnie wyciągać z wody. Ostudzić. Można przechowywać w lodówce lub zamrozić.
Krok 5 - Domowa kaszanka foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

dodi 30.01.2015 11:15
ale pysznosci

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak