Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Diabelskie ogórki

2.0
(10)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ogórki 4 kg
sól 8 łyżek
Chili pieprz cayenne mielone Prymat 3 łyżki
olej 1/2 szklanki
czosnek 4 główki
ocet 10 % 2 szklanki
cukier 1/2 kg
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Papryka słodka mielona Prymat 1 łyżka
Gorczyca biała cała Prymat 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Diabelskie ogórki

Ogórki dokładnie umyć, nie obierać, pokroić w grube słupki lub talarki. Posypać solą i odstawić na 10 godzin, od czasu do czasu mieszając.Po tym czasie zagotować olej i gorącym polać ogórki. Dodać czosnek, chili, pokruszone liście laurowe, ziele angielskie, paprykę i gorczycę.
Zagotować ocet, dodać cukier, wymieszać, aby się rozpuścił i jeszcze gorącym zalać ogórki.Odstawić na 12 godzin co jakiś czas mieszając wszystko. Ogórki włożyć do wyparzonych słoików i zalać zalewą, zakręcić.
Nie trzeba już pasteryzować.Takie ogórki są idealne jako przekąska, ja dodaje je również do sałatek nadają lekkiej pikantności.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ela15 30.03.2014 13:55
dla tych co lubią ostry smak:)
pestka 28.01.2014 08:37
ciekawa propozycja
MagdaXXX 19.01.2014 17:47
musza byc przepyszne
pacpaw 17.12.2013 22:23
znam ten przepis - jest przesmaczny. Ogórki tylko na occie i cukrze. Bez wody + chili. Niebo w gębie. Naprawdę polecam!!! 3 łyżki chili dadzą popalić :o)
Klausia 11.12.2013 10:55
będzie ostro :D
Zdzisław 09.12.2013 21:41
dobre zapasy na zimę

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak