Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czosnkowa karkówka z piekarnika

2.0
(7)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Karkówka marynowana w czosnku, papryce wędzonej i przyprawach, upieczona w piekarniku jest rewelacyjna. Pysznie smakuje na zimno z pieczywem jako wędlina lub na ciepło z sosem do obiadu.

Składniki:

Lista składników

karkówka wieprzowa 1.5 kg
sól 3 łyżeczki
czosnek 8 ząbków
pieprz 1 łyżeczka
Papryka wędzona słodka mielona Prymat 1 łyżeczka
olej czosnkowy 4 łyżki
Ziele angielskie całe Prymat 8 ziaren
Liść laurowy suszony Prymat 4 sztuki
Goździki całe Prymat 2 sztuki
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Czosnkowa karkówka z piekarnika

Uniwersalny przepis na obiad, śniadanie lub kolację. Soczysta i aromatyczna czosnkowa karkówka z piekarnika sprawdzi się zarówno na ciepło polana sosem, jak i na zimno jako pyszny składnik kanapki. 

Sposób przygotowania

1
Goździki, ziele angielskie i pieprz ubić w moździerzu.
Do miski wlać olej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, paprykę wędzoną, przyprawę do karkówki, pokruszone liście laurowe i ubity w moździerzu pieprz z przyprawami, wymieszać.
Krok 1 - Czosnkowa karkówka z piekarnika foto
2
Umyte mięso osuszyć papierowym ręcznikiem, dokładnie obtoczyć w marynacie. Szczelnie przykryć i odłożyć do lodówki na całą noc.
Krok 2 - Czosnkowa karkówka z piekarnika foto
3
Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć folią spożywczą lub przykrywką i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec około 2 godziny w temp 180 stopni.
Krok 3 - Czosnkowa karkówka z piekarnika foto

Jeśli smakowała Ci się czosnkowa karkówkę z piekarnika wypróbuj także inne przepisy na domowe wędliny >>

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak