Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czerwona kapusta z kasztanami

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kapusta czerwona 750 g
cebula 1 szt
olej do smażenia 2 łyżki
wino czerwone wytrawne 200 ml
rosół warzywny 250 ml
ziemniak 1 szt (mały)
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
koperek 1/2 łyżeczki
słonina 1 kawałek
Kminek mielony Prymat 1/2 łyżeczki
kasztany jadalne 500 g
ocet winny czerwony 2 łyżki
cukier 2 łyżki
sok z cytryny 1 łyżeczka
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Czerwona kapusta z kasztanami

Kapustę umyłem, poszatkowałem cienko bez grubych nerwów liściowych. Cebulę pokroiłem w kostkę, na małym ogniu zeszkliłem na tłuszczu. Do cebuli dodałem kapustę, dusiłem 15 minut. Podlałem winem i rosołem. Dodałem pokrojony surowy ziemniak. Wszystko dokładnie wymieszałem. Do kapusty dodałem skórkę słoniny, listek laurowy, koper i kminek. Dusiłem wszystko pod przykryciem godzinę i 15 minut.
W tym samym czasie kasztany naciąłem na wierzchu na krzyż. Gotowałem je w posolonej wodzie ok. 30 minut, następnie odcedziłem i jeszcze ciepłe obrałem z łupinek i brązowej skórki. 10 minut przed końcem gotowania kapusty wyjąłem słoninę i listek laurowy. Doprawiłem kapustę octem, solą i pieprzem. Na patelni ostrożnie rozpuściłem cukier. Kasztany na patelni obtoczyłem w karmelu. Skropiłem sokiem z cytryny, lekko posoliłem. Kapustę podałem z kasztanami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Gabi44 23.10.2015 16:40
Oryginalne zestawienie,pyszne!
Jadwiga/Jaga85 23.10.2015 15:04
Brzmi ciekawie
mysza75 23.10.2015 10:04
jakie to dobre i fajne połączenie :-)
olkaaa 23.10.2015 07:39
chętnie spróbuję
Franciszek 23.10.2015 01:11
dobre danie
Ada-Gaba 22.10.2015 22:57
ciekawy przepis

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak