Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czereśnie marynowane

Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Czereśnie też można tak, czyli zamarynować. W oryginale należy użyć czereśni z ogonkami. Siostra podarowała nam takie, więc je zagospodarowaliśmy. Dżemów i frużeliny jeszcze mamy sporo stąd taki przepis.

Składniki:

Składniki:

czereśnie 1 kilogram
Pieprz czarny ziarnisty To Naturalne 6 sztuk
Ziele angielskie całe XXL 5 sztuk
Cynamon cały Prymat 1 sztuka
skórka z pomarańczy 2 łyżeczki
białe wino wytrawne 250 mililitr
biały ocet winny 0.25 szklanki
miód 2 łyżki
cukier 1 szklanka
sól 0.5 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Czereśnie marynowane

Czereśnie umyłem, osuszyłem. Przyciąłem ogonki do połowy. Owoce ułożyłem w słoikach.
Przygotowałem zalewę. W moździerzu rozgniotłem pieprz i ziele angielskie.

Zagotowałem szklankę wody z winem, octem, miodem, cukrem, skórką pomarańczową, goździkami, cynamonem, rozgniecionymi ziarenkami pieprzu , ziela oraz solą.

Gorącym płynem zalałem czereśnie, zakręciłem słoiki. Pasteryzowałem w piekarniku nagrzanym do 90 stopni C.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak