Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy deser z miętową galaretką
3-4 łyżki syropu miętowego
5 gram żelatyny
Zagotuj wodę. Odstaw, wsyp żelatynę i mieszaj aż się rozpuści. Dolej syrop miętowy i spróbuj czy jest wystarczająco miętowy dla ciebie. Dolej jeśli trzeba wzmocnić smak.
Przelej do salaterki i po ostygnięciu włóż do lodówki aż się zetnie.
Teraz przygotuj budyń czekoladowy:
100 ml śmietanki
100 ml mleka
2 łyżki kakao
5 gram żelatyny
2 łyżki cukru
Zagotuj mleko, wsyp do niego żelatynę i mieszaj aż się całkowicie rozpuści. W między czasie dodawaj kakao i cukier. Dolej śmietankę.
Niech całość lekko ostygnie, aby nie rozpuściło ściętej już galaretki miętowej.
Kiedy już będzie letnie wlej do salaterki ze ściętą galaretką. Włóż do lodówki do końcowego ścięcia.
Przełóż na talerzyk - nie koniecznie jeśli salaterka jest szklana- zanurzając salaterkę we wrzącej wodzie. Uważaj aby galaretka nie rozpuściła się pod wpływem temperatury.