Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czekoladowa rolada z nutą egzotyki

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jaja 2 szt
cukier 0,5 szklanki
mąka pszenna 0,5 szklanki
proszek do pieczenia 0,5 łyżki
śmietana 30% 0,5 litra
czekolada mleczna 1 szt
czekolada gorzka 1 szt
wanilia 1 szt
pomarańcza 1 szt
mango 1 szt
kiwi 2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa rolada z nutą egzotyki

Kroki postępowania

1
Dzisiaj pokażę Wam jak w dość szybki i przede wszystkim łatwy sposób, zrobić bardzo fajną czekoladową roladę z biszkopta, której ciekawego charakteru dodadzą egzotyczne owoce!

Deser ten może i do najmniej kalorycznych nie należy, ale jego smak w swej prostocie jest po prostu świetny!

1. Zaczynamy od masy czekoladowej. W garnku podgrzewamy śmietanę, wrzucamy połamaną na kostki czekoladę i mieszamy aż do ujednolicenia się masy.
Krok 1 - Czekoladowa rolada z nutą egzotyki foto
2
2. Gdy masa jest gotowa odstawiamy całość aż ostygnie. Uwaga, gdy masa ostygnie ważnym jest by przed samym nałożeniem na biszkopt "zmiksować" ją około 2 minuty, nabierze wtedy ona pulchności i miękkości!
Krok 2 - Czekoladowa rolada z nutą egzotyki foto
3
3. Gdy nasza masa stygnie bierzemy się za biszkopt. Jest to tradycyjny biszkopt. Możemy upiec jeden cienki placek lub z grubszego "ściąć" około 1 cm warstwę. Ja w proporcjach podałem ilości na jeden cienki placek. Najpierw z białek ubijamy pianę, następnie dodajemy cukier, żółtka i na koniec stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia. Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni około 10-15 min. Po upieczeniu musimy skropić go lekko wodą, posypać cukrem i na "sucho" zwinąć w roladkę, i odstawić do ostygnięcia - tak jak na zdjęciu.
Krok 3 - Czekoladowa rolada z nutą egzotyki foto
4
4. Następnie nakładamy na jeden z brzegów wcześniej przygotowaną i ostudzoną masę czekoladową...
Krok 4 - Czekoladowa rolada z nutą egzotyki foto
5
5. ... nasze ulubione owoce...
Krok 5 - Czekoladowa rolada z nutą egzotyki foto
6
6. ... i smarujemy resztę biszkopta masą
Krok 6 - Czekoladowa rolada z nutą egzotyki foto
7
7. Na koniec wszystko zawijamy w roladkę i odstawiamy na około 1h aż dobrze się "sklei" :)
Krok 7 - Czekoladowa rolada z nutą egzotyki foto
8
Smacznego :)
Krok 8 - Czekoladowa rolada z nutą egzotyki foto

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

margaret 17.02.2014 13:04
pyszności:)
Monika58 16.02.2014 21:33
zjadłabym taka roladę
norweska20 16.02.2014 16:18
smakowicie wygląda
Joannasz3190 16.02.2014 16:10
Prezentują się znakomicie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak