Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarny makaron Eli z krewetkami

2.0
(8)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Tym razem ugotowałam czarny makaron tagloilini z krewetkami smażonymi z czosnkiem i natką pietruszki.

Składniki:

Krewetki:

krewetki mrożone 50 dag
ząbki czosnku 8 sztuk
natka pietruszki 1 pęczek
olej rzepakowy 3 duże łyż.
masło 82% 3 duże łyż.
Pieprz czarny mielony Prymat 3 szczypty
sól 4 szczypty

Makaron:

Makaron barwiony sepią (czarny) 50 dag
sól 1 duża łyż.

Porada

Makaron można wymieszać z krewetkami. Można też ułożyć krewetki na makaronie.

Przepis i sposób przygotowania na: Czarny makaron Eli z krewetkami

Przygotowanie krewetek:

1
Czosnek obrać z łupinek i przecisnąć przez praskę.
Krok 1 - Czarny makaron Eli z krewetkami foto
2
Natkę pietruszki umyć pod bieżącą wodą, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić.
Krok 2 - Czarny makaron Eli z krewetkami foto
3
Krewetki odmrozić i odsączyć na sitku.
Krok 3 - Czarny makaron Eli z krewetkami foto
4

Na patelni rozgrzać olej i masło, dodać krewetki, czosnek i smażyć przez 10 minut.

5
Patelnię zdjąć z ognia. Do krewetek dodać posiekaną natkę i wymieszać.

Przygotowanie makaronu:

1

Do dużego garnka wlać wodę, posolić i zagotować. Do wrzącej wody wrzucić czarny makaron i ugotować według przepisu na opakowaniu.

2
Ugotowany makaron odcedzić na sicie. Makaron dodać do krewetek i wymieszać. Gotowy makaron od razu podawać. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gusia1000 24.08.2019 12:44
Nie jadłam czegoś takiego.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak