Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Czarne Bambo

3.0
(16)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
kakao
proszek do pieczenia
MAK MIELONY
margaryna
mąka ziemniaczana
płatki migdałowe
rabarbar
jabłka
cukier kryształ
cukier puder
galaretka agrestowa

Przepis i sposób przygotowania na: Czarne Bambo

Kroki postępowania

1
CIASTO MAKOWE:
150 g margaryny
8 jajek
20 g cukru pudru
100 g miodu płynnego
1 łyżeczka kakao
300 g mielonego maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody.

BISZKOPT :
białka z 6 jaj wykorzystanych do masy kremowej
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu 10 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA KREMOWA:
6 żółtek
500 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
500 g margaryny

MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA:
500 g obranego rabarbaru
500 g jabłek startych na tarce jarzynowej
2 galaretki agrestowe
1/2 szklanki cukru kryształ.
50 g margaryny
płatki migdałowe
Krok 1 - Czarne Bambo foto
2
CIASTO MAKOWE:
Białka oddzielamy od żółtek.
Krok 2 - Czarne Bambo foto
3
Margarynę ucieramy z cukrem pudrem dodając kolejno po jednym żółtko.
Krok 3 - Czarne Bambo foto
4
Białka ubijamy chwilę wcześniej i odstawiamy na bok.
Krok 4 - Czarne Bambo foto
5
Do masy jajecznej dodajemy kolejno miód, mąkę wymieszaną z sodą i kakao oraz pod koniec ubijania mak.
Krok 5 - Czarne Bambo foto
6
Następnie dodajemy pianę ubitą z białek delikatnie miksujemy.
Krok 6 - Czarne Bambo foto
7
Blaszki o wymiarach 36 x 25 cm wykładamy folią posmarowana olejem i oprószoną mąką .
Ciasto wylewamy do dwóch blaszek dzieląc je na tzw"oko" na równe części.
Pieczemy osobno po 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Krok 7 - Czarne Bambo foto
8
MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA:

Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę .
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Krok 8 - Czarne Bambo foto
9
Wkładamy do garnka dodajemy cukier i margarynę .
Smażymy do miękkości rabarbaru aż się rozpadnie i będzie stanowił jednolitą masę z jabłkami.
Wsypujemy zawartość 2 opakowań galaretki i energicznie mieszamy.
Krok 9 - Czarne Bambo foto
10
BISZKOPT:

Białka ubijamy ,pod koniec wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy delikatnie mąki z proszkiem do pieczenia i łyżką octu.
Delikatnie miksujemy i pieczemy w tej samej blaszce co ciasto makowe około 25 minut w temp 180 stopni.
Krok 10 - Czarne Bambo foto
11
MASA KREMOWA:

Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąkami w 250 ml mleka.
Resztę mleka gotujemy.
Wlewamy masę żółtkową do mleka i gotujemy gęsty budyń . Studzimy.
Zimny miksujemy z miękką margaryną .
Krok 11 - Czarne Bambo foto
12
SKŁADAMY CIASTO;

W blaszce wykładamy jeden blat ciasta makowego. Smarujemy go połową masy kremowej. Przykrywamy biszkoptem.
Na biszkopt wykładamy masę rabarbarowo- jabłkowa już lekko przestudzoną .
Przykrywamy ciastem makowym.
Smarujemy wierzch pozostałą masą kremową .
Posypujemy płatkami migdałowymi.
Krok 12 - Czarne Bambo foto
13
CHŁODZIMY W LODÓWCE.
Krok 13 - Czarne Bambo foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 21.07.2014 09:01
Świetna nazwa,fajne to ciacho:)
krokus 14.05.2014 15:01
ciekawy przepis
Ola1young 25.04.2014 18:13
apetyczne ciacho :)
pacpaw 18.09.2013 22:19
apetyczne te bambo
artur7 29.08.2013 15:26
efektywnie wyglada
czekoladka_m 11.08.2013 20:38
Mniam, takie Bambo to ja mogę jeść codziennie;):)
Kulinarna Ja 30.07.2013 07:16
muszę je koniecznie wypróbować!
IZABELA29 27.07.2013 07:03
zapraszam serdecznie
ben-ka 23.07.2013 23:30
takiego nie jadłam ale z chęcią bym spróbowała:)
tatiana2 02.07.2013 15:59
dużo pracy przy tym cieście ale efekt super :)
edi 27.06.2013 14:27
Ale oryginalne ciasto:):):)Szczególnie mi się podoba to ciasto makowe:) Pycha!!!
alaaa 23.06.2013 23:00
ciasto rewelacyjne ale pracochłonne
Anna169Hosz 20.06.2013 14:54
Smakowa rewelacja!
barbara11561 17.06.2013 07:52
bardzo pysznie wygląda:)
Alex_M 16.06.2013 10:30
fajnie wygląda, sądząc po składnikach musi być dobre :)
misia53 14.06.2013 12:18
pięknie wygląda aż bym skubnęła
anemon 13.06.2013 08:02
Wspaniały przekładaniec u Ciebie.
Łucja 09.06.2013 22:37
pyszne ciasto :) fajnie nazwane !
IwonaDD 08.06.2013 19:06
świetna nazwa i super ciacho!
adelajda 08.06.2013 18:49
smaczne !!!!
romanrafal
romanrafal 08.06.2013 12:36
napewno super smakuje,na sam widok człowiek się oblizuje
caralajna 08.06.2013 07:07
wystrzałowe ciacho
olkaaa 07.06.2013 07:27
wygląda kusząco
monisia1977 07.06.2013 05:19
super ciacho
Katarzyna/kate1980 06.06.2013 21:40
świetnie wygląda

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak