Przepis i sposób przygotowania na: Czarne Bambo
Kroki postępowania
150 g margaryny
8 jajek
20 g cukru pudru
100 g miodu płynnego
1 łyżeczka kakao
300 g mielonego maku
4 łyżki mąki pszennej
1 łyżeczka sody.
BISZKOPT :
białka z 6 jaj wykorzystanych do masy kremowej
1 szklanka cukru kryształu
1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka octu 10 %
1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA KREMOWA:
6 żółtek
500 ml mleka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
500 g margaryny
MASA RABARBAROWO - JABŁKOWA:
500 g obranego rabarbaru
500 g jabłek startych na tarce jarzynowej
2 galaretki agrestowe
1/2 szklanki cukru kryształ.
50 g margaryny
płatki migdałowe
Białka oddzielamy od żółtek.
Ciasto wylewamy do dwóch blaszek dzieląc je na tzw"oko" na równe części.
Pieczemy osobno po 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.
Rabarbar obieramy i kroimy w drobną kosteczkę .
Jabłka obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej.
Smażymy do miękkości rabarbaru aż się rozpadnie i będzie stanowił jednolitą masę z jabłkami.
Wsypujemy zawartość 2 opakowań galaretki i energicznie mieszamy.
Białka ubijamy ,pod koniec wsypujemy cukier. Następnie wsypujemy delikatnie mąki z proszkiem do pieczenia i łyżką octu.
Delikatnie miksujemy i pieczemy w tej samej blaszce co ciasto makowe około 25 minut w temp 180 stopni.
Żółtka ucieramy z cukrem oraz mąkami w 250 ml mleka.
Resztę mleka gotujemy.
Wlewamy masę żółtkową do mleka i gotujemy gęsty budyń . Studzimy.
Zimny miksujemy z miękką margaryną .
W blaszce wykładamy jeden blat ciasta makowego. Smarujemy go połową masy kremowej. Przykrywamy biszkoptem.
Na biszkopt wykładamy masę rabarbarowo- jabłkowa już lekko przestudzoną .
Przykrywamy ciastem makowym.
Smarujemy wierzch pozostałą masą kremową .
Posypujemy płatkami migdałowymi.