Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cytrusowa babka na drożdżach

3.0
(16)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 550 g
masło 100 g
cukier drobny 80 g
rodzynki 60 g
mleko 50 ml
ekstrakt cytrynowy 1 łyżka
żółtko surowe 5 szt.
pomarańcza ½ szt.
cytryna ½ szt.
sól szczypta
lukier cytrynowy do dekoracji
drożdże suche 15 g

Przepis i sposób przygotowania na: Cytrusowa babka na drożdżach

Mąkę przesiać do dużej misy. Dodać suszone drożdże, cukier i sól. Wymieszać składniki. Dodać lekko podgrzane mleko, ekstrakt cytrynowy, żółtka, skórkę otartą z cytryny, skórkę otartą z pomarańczy, sok wyciśnięty z owoców oraz roztopione, a następnie przestudzone masło. Połączyć składniki przy użyciu miksera z hakiem do ciasta drożdżowego. Pod koniec miksowania wsypać rodzynki. Ciasto przykryć lnianą ściereczką i pozostawić w cieple do wyrośnięcia (40 minut).

Ciasto ponownie wyrobić. Dużą formę do babki lub dwie mniejsze natłuścić i oprószyć mąką. Przełożyć ciasto do ⅓ wysokości. Ponownie przykryć i odstawić do wyrośnięcia (25 minut).

Wyrośnięte ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC. Piec 25 - 30 minut (do tzw. suchego patyczka). Po wystudzeniu udekorować lukrem cytrynowym - na wierzchu babki można również ułożyć plastry owoców.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Magula 01.04.2013 09:32
pięknie wyglądająca i napewno smaczna
miroslawa 01.04.2013 06:07
cudna baba, super fota
Adamorek 01.04.2013 01:12
lubię kwaskowate ciasta

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak