Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Cydrowy schab z anyżem

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

schab bez kości 1,5 kg
cydr 1/2 szklanki
anyż gwiazdki 1 sztuka
czosnek 1 duży ząbek
Sól peklowa drobnoziarnista Prymat 1 łyżeczka
Sól ziołowa jodowana Prymat 1 łyżeczka
marynata do mięs z gorczycą i kolendrą 3 łyżki
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1 łyżeczka
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Cydrowy schab z anyżem

Kroki postępowania

1
Sól peklową rozpuścić w cydrze. Dodać gwiazdkę anyżu.
Krok 1 - Cydrowy schab z anyżem foto
2
Dodać też przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła i przyprawy. Dokładnie wymieszać.
Krok 2 - Cydrowy schab z anyżem foto
3
Schab oczyścić, umyć, lekko osuszyć, włożyć do foliowego woreczka. Do mięsa wlać cydrową marynatę, rozprowadzić ją po mięsie. Woreczek ściśle związać. Mięso w marynacie odłożyć na 2 dni do lodówki. W czasie marynowania schab odwrócić co mniej więcej 12 godzin.
Krok 3 - Cydrowy schab z anyżem foto
4
Zamarynowany schab zrumienić z każdej strony na rozgrzanym oleju.
Krok 4 - Cydrowy schab z anyżem foto
5
Zrumienione mięso przełożyć do rękawa do pieczenia. Rękaw zamknąć, mięso ułożyć w naczyniu do zapiekania.
Krok 5 - Cydrowy schab z anyżem foto
6
Schab piec w 160 stopniach przez ok. 2 godziny. 20 minut przed końcem pieczenia mięso wyjąć z woreczka do naczynia, a temperaturę zwiększyć do 200 stopni. Upieczony schab podawać na ciepło do obiadu lub po całkowitym ostudzeniu kroić w cienkie plastry i podawać do kanapek.
Krok 6 - Cydrowy schab z anyżem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JulkaTomeczek 01.07.2017 23:37
Pyszna wędlinka
Ania321 01.07.2017 22:32
wygląda pysznie :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak