Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

cukinie nadziewane kozim serem i orzechami włoskimi

3.0
(17)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cukinia 2 sztuki
ser kozi 70 gram
cebula czerwona 1 średnia
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
orzechy włoskie 3-4 sztuki
pieprz 1/3 łyżeczki
masło do smażenia 1 łyżka
sól wg uznania
rozmaryn 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
oliwa 1/2 łyżeczka
siemię lniane 1 (mielone)

Przepis i sposób przygotowania na: cukinie nadziewane kozim serem i orzechami włoskimi

Kroki postępowania

1
Moje cukinie miały około 20 cm.
Cukinie włożyć do wrzątku i podgotować 2-3 minuty. Wyjąć, osuszyć i wystudzić. Za pomocą noża naciąć od góry i łyżeczką wydrążyć miąższ.
Krok 1 - cukinie nadziewane kozim serem i orzechami włoskimi foto
2
3/4 cebuli pokroić w kostkę i zrumienić na maśle z łyżeczką cukru. Dodać wydrążony miąższ cukinii drobno pokrojony. Chwilę smażyć, zdjąć z ognia i odłożyć do wystygnięcia.
Cebulę i cukinię wymieszać z serem kozim, rozdrobnionym świeżym rozmarynem, 1 łyżeczką tartej bułki i mielonego lnu. Doprawić rozgniecionym czosnkiem, pieprzem i solą. Starannie wymieszać.
Krok 2 - cukinie nadziewane kozim serem i orzechami włoskimi foto
3
Farszem nadziać cukinię i posypać od góry tartą bułką. Ja dodatkowo ułożyłam 1/4 cebuli pokrojonej w piórka i natartej oliwą z wierzchu, bo lubię smak karmelizowanej czerwonej cebuli. Ten etap można pominąć.
Krok 3 - cukinie nadziewane kozim serem i orzechami włoskimi foto
4
Piec około 30 minut w 180-190 stopni. Serwować gorące. Smacznego.
Krok 4 - cukinie nadziewane kozim serem i orzechami włoskimi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

czekoladka_m 24.10.2013 18:30
Ależ jestem ciekawa smaku:)Takie zdrowe składniki w jednym daniu...
Wafelek2601 17.10.2013 09:53
Bardzo apetyczne
magduś83 11.09.2013 09:37
pyszne są takie nadziewane cukinie, a ten przepis zapowiada się rewelacyjnie
migotka28 10.09.2013 15:46
fajne jedzonko koziego sera nie lubię ale można go zastąpić innym
Motorek 09.09.2013 08:00
podoba mi się ten przepis
Anna169Hosz 04.09.2013 08:36
Rewelacja, świetny przepis.
anemon 02.09.2013 07:47
Bardzo podoba mi się Twój pomysł, a zdjęcia są tak ładne, że "zmuszają" do wypróbowania przepisu. A farsz bardzo mi odpowiada, bo lubię kozi ser.
Ola1984 01.09.2013 12:09
Uwielbiam nadziewane cukinie :) Pyszne połączenie smaków :)
Katarzyna59 01.09.2013 11:33
fajne jedzonko
olkaaa 01.09.2013 10:17
uwielbiam cukinię
Krystyna32 01.09.2013 09:25
lubię cukinię
Luki 31.08.2013 20:55
bardzo ciekawe i napewno pyszne
Wiesława1 31.08.2013 20:48
Rewelacyjne danie!!!!
as28 31.08.2013 20:39
mniam mniam
Katarzyna/kate1980 31.08.2013 20:28
ojej jaki fajny przepis
caralajna 31.08.2013 19:38
smak bardzo ciekawy, ja wielkim fanem sera koziego nie jestem, ale nie ma go na tyle dużo w nadzieniu by miał przewagę w smaku. cieszę się, że podobają się i przepis :)
Mniam 31.08.2013 19:01
Cudowne! A ja myślałam, że takie małe cukinie się nie nadają do nadziewania.
Beatris 31.08.2013 18:52
Jak wszystkie twoje potrawy i ta wygląda zniewalająco. Pycha.
Konczi 31.08.2013 18:03
Wspaniale wygląda i pewnie tak też smakuje
wyattearp 31.08.2013 17:43
fajne połączenie :)
w mojej kuchni 31.08.2013 17:34
ulubiony kozi ser i jest pysznie
arbuzowo 31.08.2013 17:16
Wygląda rewelacyjnie, poza tym wspaniałe połączenie sera koziego i włoskich orzechów
ssylwiaa 31.08.2013 17:05
fantastyczny przepis :)
Sara 31.08.2013 15:57
Musze wypróbować. To połączenie wydaje się być ciekawe i udane ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak